Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 788

Članci poređani po datumu: nedelja, 07 februar 2021

nedelja, 07 februar 2021 13:20

O vakcini protiv korona virusa

U subotu 6.2.2021 je održana videokonferencija na temu "Vakcinacija protiv Korona virusa i lečeni od raka". Predavači su bili prof. dr sci Dušan Lalošević (Medicinski fakultet u Novom Sadu) i dr. Nataša Čapo specijalizant epidemiologije sa trogodišnjim radom na Instititutu za onkologiju Vojvodine. Izvanredno jasno smo saznali da je potrebno primiti vakcinu i zaštititi se od ove infektivne bolesti i pored toga ako u anamnezi imamo onkološku bolest koja je u hroničnoj fazi. Imunizacija je moguća i ako se prima hemioterapija, ali imuni odgovor može biti manji. Važno je da osoba koja dobija vakcinu bude dobrog opšteg stanja, bez temperature, sa dobrim nalazom krvne slike. Slušali smo i o mogućim komplikacijama vakcine, koja su skoro beznačajna u odnosu na dobrobit. Na pitanje koju vakcinu izabrati, odgovor je bio: Svaka vakcina je dobra, a kineska vakcina je klasična vakcina sa najmanje nuspojava. Bio je interesantan odgovor i na pitanje o antivakcinalnom pokretu, za koji smo saznali da postoji onoliko dugo koliko postoji i vakcina, a prvu vakcinu je napravio Dženeru XVIII veku. Kada se primi vakcina, i nakon tri nedelje revakcina, imuni odgovor organizma će biti stimulisan nakon dve nedelje od završetka kompletne vakcinacije. Medjutim, to nije potpuna zaštita od bolesti, može se i dalje oboleti od korona virusa, ali klinička slika će biti mnogo podnošljivija, bez komplikacija.
Na konferenciji je učestvovalo više od 40 slušalaca , pacijenata lečenih od raka i stručnjaka koji im pomažu. Organizatori ove edukacije su bili Društvo za borbu protiv raka Sombor i Srpska asocijacija za psihoonkologiju, članovi NALOR.
Sledeća videokonferencija će biti posvećena hlebu, 20.2.2021. Predavač je dr Vera Šćepanović. Zainteresovani za učešće treba da pošalju svoj mail u inbox.

Objavljeno u 2021. godina
© 2024 NALOR - Nacionalna asocijacija lečenih od raka. Web by Chilli media
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…