Program karavana „Daj pedalu raku 2016“ Ženskog centra Milica

04 oktobar 2016
(1 Glas)

Vreme trajanja karavana: 3 dana (1- 3 oktobar) , povezaće velike centre Beograd i Kragujevac sa gradovima Kraljevo Čačak, Užice i Vrnjačka Banja, čiji pacijenti gravitiraju ka ovim centrima. Cilj karavana je podrška obolelima , skretanje pažnje na probleme sa kojima se oboleli suočavaju , edukacija stanovnika o važnosti preventivnih pregleda, promocija zdravih stilova života, sporta- naročito biciklizma , kao i edukacija zdravstvenih radnika.
Prvi dan: (subota 1.oktobar) Skup učesnika karavana je od 9:30-10 sati na Trgu Republike . Od 10-11 sati je obraćanje predstavnika Ministarstva Zdravlja, IZj Batut, Ministarstva omladine i sporta, predsednice Ženskog centra Milica.

Karavan kreće iz Beograda ka Kragujevcu praćen jednim delom puta biciklistima Beograda koji nastavljaju vožnju podrške ka Adi.

Dolazak karavana u Kragujevac se očekuje oko 14 časova. Ispred grada će Karavan dočekati biciklisti Kragujevačkih klubova i udruženja i dopratiti do malog parka, u slučaju kiše dešavanje se prebacuje u balon salu u malom parku kod mašinskog fakulteta. Kragujevačka udruženja, sportski klubovi u saradnji sa zdravstvenim institucijama,pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, organizovaće promocije sporta i zdravih stilova života kao i važnosti prevencije. Sportisti će dovesti svoje devojke majke, sestre a prisutnima će se obratiti ispred lokalne samouprave dr Damnjanović članica veća kao i zamenik gradonačelnika a ispred organizatora karavana Vesna Bondžić. Koja će potpisati i memorandum o saradnji i podršci sa IZJZ Kragujevac i lokalnom samoupravom Iz Kragujevca u pratnji BK Borac karavan odlazi za Čačak gde se pridružuju predstavnici Užica, Dešavanje u Užicu i ispraćaj predstavnika ka Čačku će Užičani osmisliti u skladu sa svojim mogućnostima.

Čačak će toga dana organizovati „Ljubičasti dan“ u okviru kog će se promovisati zdravi stilovi života kao i prezentovati sportski klubovi i udruženja. Pored sportskih dešavanja održaće se i edukativni deo gde će predstavnici udruženja razmeniti iskustva sa dr primarne zdravstvene zaštite u cilju poboljšanja odnosa pacijent-izabrani lekar, održati kratki kurs samopregleda dojke, predstaviti važnost saradnje sa civilnm sektorom u poboljšanju odziva na skrining. Psiholog Petar Jeknić –master palijativnog zbrinjavanja će održati kratko predavanje dr primarne zaštite.

Drugi dan: (nedelja 2.oktobar) Karavan u jutarnjim časovima kreće iz Čačka (10sati) put Kraljeva gde će likalna samouprava ZJZKraljevo u saradnji sa Sportskim savezom, udruženjima i sl organizovati „Ljubičasti dan“ u okviru svojih mogućnosti. Obići će se i onkološki dispanzer i donirati posteljina za deo u kome se prima terapija . Iz Kraljeva karavan nastavlja do Vrnjačke Banje u pratnji MTB.Čiker, M.K Kings i M.K.Spartanci .

Vrnjačka Banja planira „Ljubičasti dan“ kao promociju biciklizma idealnog, kako u prevenciji, tako i u rehabilitaciji žena obolelih i lečenih od raka dojke. Naime , žene posle operacije dojke imaju smanjenu funkcija ruke, a time im je sužen izbor sporta kojim mogu da se bave biciklizam je idealan za njih.. Na banjskoj promenadi će članice Biciklističke sekcije Ž.C.Milica u saradnji sa udruženjem „Vrnjački zagrljaj“ postaviti poligon za obuku biciklista i štand sa zdravstveno promotivnim i edukativnim sredstvima, koja bi se uz savete za očuvanje zdravlja ali i važnosti bezbednosti biciklista u saobraćaju delili zainteresovanim građanima.

Na više lokacija u Vrnjačkoj Banji će se održati promocije sportova kojim kako mlađi tako i stariji sugrađani mogu da treniraju ili da se rekreativno njima bave. Građani će se upoznati pored ostalih i sa sportovima kao što su: aikido, džudo i karate u Japanskom vrtu ali i sa zumbom, fitnesom i TAI BO koji su atraktivni za žene na banjskoj promenadi . U slučaju kiše celokupni program se premešta u halu sportova „Vlade Divac“

Na trgovima gde se planira doček biće postavljeni i štandovi sa zdravstveno promotivnim i edukativnim materijalom kako zavoda i instituta za javno zdravlje tako i promo materijalima udruženja građana koji rade u tim gradovima,

Treći dan: (ponedeljak 3.oktobar) je planiran za održavanje edukativnog programa za zdravstvene radnike i saradnike u vidu akreditovanog skupa (testa), gde će Institut za javno zdravlje Batut na čelu sa prim.dr Vericom Jovanović šeficom kancelarije za skrining raka biti nosilac istog a uz partnerstvo sa Zavodom za javno zdravlje Kraljevo, Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i Ženskim centrom „Milica“. Na ovom stručnom skupu, koji bi se održao u Vrnjačkoj Banji, pokušali bismo da pokrenemo neka važna pitanja, edukujemo zdravstvene profesionalce, čujemo glas pacijenata njihove probleme ali i primere dobre prakse Edukacija je besplatna za učesnike i nosi 3 boda
Planirano je da predstavnici Ministarstva zdravlja Republike Srbije,Opštine Vrnjačka Banja i Spec. Bolnice „Merkur“ pozdrave prisutne .Dr Snežana Pantić Aksentijević održati prezentaciju o primerima dobre prakse u sprovođenju skrininga u Japanu. Prisutnima će se obratiti i predstavnik Projektnog tima iz zajedničkog projekta za prevenciju raka dojke između našeg Ministarstva zdravlja i japanske vlade, a o važnosti saradnje sa NVO govoriće predsednica UG Ženski centar Milica, Vesna Bondžić dipl.inž.maš.

Posle skupa predviđen je i obilazak prostorije „Dnevnog centra Milica“

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…