Ivana Galić

Ivana Galić

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Naši partneri, kompanija AVON Cosmetics SCG je dobila prestižnu VIRTUS nagradu za filantropiju, za 2019 godinu, koju dodeljuje TRAG fondacija. Četitamo i radujemo se što smo deo zajedničkih pobeda. Društvo za borbu protiv raka Sombor

Članovi Društva za borbu protiv raka u Somboru su protekla dva meseca zbog epidemije Korona virusa bili sprečeni da se okupljaju u prostorijama Centru Zdravka, ali to nije smetalo da razgovaramo telefonom, dopisujemo se mailovima i komunicramo preko društvenih mreža. Naši volonteri su u ovom periodu obavili više od 300 razgovora sa većinom članova i nekoliko puta. Beležili su njihova pitanja, nedoumice, i uz pomoć stručnjaka u udruženju brinuli o kvalitetu života osoba lečenih od raka. Najčešća pitanja su bila o odlaganju redovnih kontrola kod onkologa za period nakon epidemije, a zbog izolacije su i potrebe naših članova bile brojnije i raznolike, pa smo na različite načine zajednički tražili rešenja. Redizajniran je sajt udruženja. Svakog ponedeljka i srede smo na društvenim mrežama objavljivali radio emisije iz oblasti pozitivne psihologije koje su snimljene ranije, što ćemo i dalje nastaviti.Objavljivali smo i životne priče naših članica. Naše volonterke su šile maske za članove, komšije i medicinske radnike. Redovno smo izdavali štampani materijal i perike članovima koji su pozivali na telefon 025 44-00-44. U ovom periodu od našeg člana Predraga Mudrinića na poklon smo dobili novi hladnjak. Od članarina smo kupili novi računar. Od 11. maja Centar Zdravka (na adresi Staparski put 11 C) redovno radi od 17-19.sati.
Pozovite nas, posetite nas. Vaše Društvo za borbu protiv raka u Somboru

Obaveštenje članovima  Društva za borbu protiv raka u Somboru o radu udruženja  dok traje povećana opreznost od infekcije virusa COVID 19

 Na telefonu 025 44-00-44 svakodnevno dežuraju volonteri u toku celog dana. Pitajte u vezi svake nedoumice po pitanju lečenja, kvaliteta života sa bolesti i slično.
Volonteri su u Centru Zdravka (Staparski put C11)  svakodnevno od 17.00-19.00 sati. Ovde možete dobiti brošure, preporuke, savete i perike. Sastanci sredom u 17.00 nisu obavezujući, ali neće biti ni otkazani.  
Radionica "Suočavanje pacijenta i porodice sa malignom bolesti" u okviru projeta " KIŠOBRAN" koja je bila planirana za 18 mart  se otkazuje i odlaže za maj 2020.
Poslušajte preporuke i ostanite zdravi, Društvo za borbu protiv raka u Somboru

Imamo li prava na kompletnu savremenu terapiju raka dojke u Srbiji?
Spomenkina priča o psihološkoj dilemi da li je bolje da ima metastazu pa da lek dobije na račun RFZO ili da nema metastaze i rasproda teško sticanu imovinu od 30.000 evra da bi sebi obezbedila lek Perjeta sledećih 17 meseci.

Prezentovaću vam moj slučaj. Ovog puta i kao lekar ali i kao pacijent.

Moja borba sa karcinomom dojke počinje 2018 g kad mi je otkriven lobularni Ca u desnoj dojci. Tad je posle obavljene potrebne dijagnostike indikovana qvadrektomia (sačuvana je dojka) i zračenje Operisana sam I zračena na Institutu za onkologiju Vojvodine. Posle 18 meseci ponovo sam napipala čvorić i tom prilikom posle obavljene opsežne dijagnostike, mi je potvrdjen recidiv iste bolesti. Samo je sad tumor bio agresivniji i raširio se po dojci i indikovana mi je mastektomija desne dojke. Drugu operaciju sam odradila u Nemačkoj u klinici gde mi kao lekari rade deca. Tom prilikom za razliku od prvog puta imala sam pizitivan nalaz i u žlezdama. Nemačka onkološka komisija mi je pored hemoterapije koja se daje i u našoj zemlji, ordinirala i lek Perjetu koja se kod nas daje samo u slučaju metastatske bolesti. S obzirom da se dodatnom dijagnostikom isključilo postojanje metastaza ja nisam mogla da ostvarim pravo na ovaj lek, na koji imaju pravo žene u Evropi i u ne matastoj bolesti, a sve sa ciljem sprečavanja recidiva bolesti. Sad počinje moj unutrašnji konflikt. Želja da imam pravo na najbolji terapiju kao i sve druge bolesnice u Evropi je značila samofinansiranje. Što konkretno znači 30.000 evra. Sa jedne strane se raduješ što ne ispunjavaš uslove po Srbijanskiž kriterijumima za lek( nemaš metastatsku bolest), a sa druge strane treba da počneš da rasprodaješ imovinu koju si sticala ceo život. Uz sve to imam 60 godina I više nisam dovoljno potentna za nove investicije. Na kraju ispada da je lek koji će koštati 30.000 evra dobra vest. Ja sam upravo ušla u tu avanturu i započela sam lečenje Perjetom u privatnoj klinici. Želim da se u naša zemlja nadje rame uz rame sa Evropskim državama što se tiče terapijskih protokola u lečenju raka dojke, jer bi to značilo za naše žene pravo na najbolju moguću terapiju, istu koja je sad dostupna i ženama u našem neposrednom okruženju i šire. Sa dubokom verom da će naše ministarstvo imati sluha za potrebe naših pacijenata, nadam se da će Perjeta biti dostupna većem broju obolelih žena od raka dojke, sa širim indikacionim područjem.

Sa poštovanjem, Klem dr Spomenka,fizijatar, Apatin

Veština medijskog nastupa je prava nauka.
Krajem februara su Vršcu i predstavnice Društva za borbu protiv raka u Somboru učestvovale na edukaciji o medisjkom nastupu u organizaciji OLAF& MCATEER i Novartisa.
U periodu koji sledi videćemo koliko smo novih znanja usvojili.

Zahvalnica Društvu  za  borbu protiv raka u Somboru povodom 50 godina postojanja dodeljena je na proslavi Dana grada 17.2. 2020.

Poštovani,
Pozivam Vas da zajedno sa nama obeležite Svetski dan borbe protiv raka, 4.2.2020. i zajedno sa nama širite važne informacije o prevenciji i ranom otkrivanju maligne bolesti.
Društvo za borbu protiv raka Sombor

 
 

Podatak iz Batuta! Samo u 12 % porodica u Srbiji , članovi ne puše u svom domu.
Kada neko pita može li zapaliti cigaretu, nije sramota reći: u mom domu se ne puši.
Čuvajmo svoju mikroklimu! Čuvajmo sebe i ljude koje volimo!

Strana 1 od 3
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…