ponedeljak, 26 oktobar 2020

Vera Blanuša (60) socijalni radnik, želi da Vam pomogne savetima iz svog iskustva sa malignom bolesti.

Prihvatiti sebe u bolesti

Ako smo spremni da usvojimo svoje osobine koje ne možemo promeniti, a da promenimo ono što možemo, prihvatamo SEBE onakvim kakvi jesmo. Ovo je još izraženije kada se pojavi bolest. Izbor se tada sužava na odluku “bolest ili zdravlje, život ili smrt, normalan život ili mučenje sebe i okoline”.

Potrebno je sve snage (psihofizičke, materijalne, socijalne) usmeriti ka očuvanju preostalog zdravlja, a ne rasipati energiju na kolebanje, očaj, gubitak volje.

Moramo upoznati bolest da bi se mogli boriti protiv nje i razumeti je, da bi sa njom živeli. Moramo znati načine kako ćemo se lečiti i kako umanjiti komplikacije koje donosi bolest i lečenje.

Ukoliko nam se čini da je saznanje o bolesti preveliki teret potrebno je obratiti se psihologu,pa i psihijatru, da nam olakša. Ne zatvajmo se, ne skrivajmo se od drugih ljudi,prihvatimo realnost.

Strah od toga kako će nas prihvatiti u ulozi bolesnika, bez bolesnog dela tela, kose, hrabro treba prebroditi jer ako nas neko ceni i voli, voleće nas i dalje zbog naše ličnosti i dobrih osobina, i boriće se zajedno sa nama.

Preispitivanje razloga zašto se baš meni dogodila ova bolest, možemo da shvatimo kao opomenu i usmerimo u pozitivne promene koje će život učiniti drugačijim i boljim. Posvetimo više vremena sebi i svojim interesovanjima, stvarajmo, i radujemo se malim stvarima. Negujmo sebe, oslobodimo svoju lepotu , budimo dobri prema sebi i drugima. Osmehujmo se, obradujmo se životu jer nam je dao novu šansu.

Objavljeno u 2020. godina
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…