Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 788

Članci poređani po datumu: četvrtak, 29 oktobar 2020

četvrtak, 29 oktobar 2020 10:29

IMAM RAK DOJKE, POBEDIĆU GA! (peti nastavak)

Vera Blanuša (60) socijalni radnik, želi da Vam pomogne savetima iz svog iskustva sa malignom bolesti. 

Koliko košta besplatno lečenje od raka dojke?

          I ovako skroman život većine našeg stanovništva, veoma bude narušen kada se bolest dijagnostikuje. Često i pored obaveznog zdravstvenog osiguranja  treba kupiti neki lek, platiti poneki pregled ili analizu, otputovati na konsultacije. Često predstoji i gubitak zaposlenja zbog očekivanog dugog odsustva sa posla ili većeg procenta invaliditeta. Sve su manji izgledi da bolestan čovek može nešto da improvizuje , da se snadje, jer je  skrhan, uplašen kako za sebe tako i za budućnost porodice.To može biti razlog što neke od  žena odustanu od borbe za život, gurnu glavu u pesak  i prepuste se bolesti. Neke od njih strpljivo čekaju mesecima medicinske analize i intervencije i dopuštaju rizik da napreduju u svojoj bolesti. Iz razgovora sa drugim pacijentkinjama  zabeležila sam najčešće pominjane prepreke na koje nailaze pacijenti.

Strah od nedostatka sredstava za život tokom bolesti, jer plaćanjem računa, troškova za svakodnevni život porodice, potrebe dece, malo preostaje za borbu protiv bolesti.

  • Predugo čekanje na preglede, analize, pripreme za lečenje, realizaciju terapije. Zbog toga nam izbor postaju pregledi u privatnoj praksi koji su često  preskupi za većinu.(vreme i nedostatak strpljenja  je najveći neprijatelj u bolesti, želeli bi smo odmah nadoknaditi propušteno vreme.Redovnim kontrolama kod lekara, u većini slučajeva bi se bolest ranije otkrila i kroz redovnu procedure).
  • Nedovoljno novca za troškove prevoza u udaljenu medicinsku ustanovu na brojne komisije, preglede, terapije, koja se refundiraju tek nakon izvesnog vremena od obavljenog pregleda. Na sve te preglede uplašeni pacijent ide sa pratnjom, koja ne može daostvari putne troškove. U još težoj situaciji su osobe koje žive na selu, i najpre bezbroj puta moraju doći u  regionalnu bolnicu a potom u udaljene Institute.(Za bolest smo uvek nepripremljeni. Skromna sredstva su uvek opredeljena za ono što smo želeli ostvariti, nije planirano za bolest. Potrebno je  da se uvek misli i bude oprezan na sva životna iznenadjenja.)
  • Za vreme bolovanja, zaposlenim osobama se plata smanjuje na 65 %. Bolovanje često traje više meseci, a troškovi života u bolesti se višestruko umnožavaju. Nisu svi lekovi na pozitivnoj listi,poneki i jesu, ali ne za sve dijagnoze, pa pacijenti moraju za njih izdvajati i nekoliko hiljada evra na mesečnom nivou.(Predstoji nam borba da se obezbede veća i bolja prava za osobe lečene od raka kroz zakonske promene).
  • Mnogi pribegavaju promenama navika u ishrani, vitaminima, suplementima. Preporuka je za intenzivnu negu kože,  ožiljka od operacije, što takodje nije jeftino (Potrebno je da se savetujemo sa lekarom da li je sve ovo neophodno)

Ništa novo nisam rekla, ali bih volela  da zajedno dopunimo ovaj spisak da bi smo mogle bolje da zastupamo svoje potrebe i prava.

Objavljeno u 2020. godina
© 2024 NALOR - Nacionalna asocijacija lečenih od raka. Web by Chilli media
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…