Ženski centar “Milica“ na velikom kongresu ESGO - ENGAGE 2016. u Antaliji

26 oktobar 2016
(1 Glas)

Od 8-9 Septembra u Antaliji (Turska) održan je Kongres udruženja za ginekološki karcinom ESGO-ENGAGe 2016. Ženskicentr “Milica” je na preporuku dr Vesne Kesić presedavajuće ESGO-a u prethodnom sazivu, dobio poziv da učestvuje na kongresu. Udruženje je predstavljala predsednica I osnivač Ženskogcentra Milica, Vesna Bondžić.

Prvoga dana kongresa, predstavnicima udruženja pacijenata iz 14 evropskih zemalja obratili su se predsednik ESGO David Cibula i podpredsednik ESGO i predsedavajući radne grupe za Patients’ advocacy Dr Murat Gultekin

Prvi dan konferencije bio je predviđen edukaciji i prezentaciji dostignuća u oblasti prevencije I lečenja ginekoloških karcinoma.

Predavači prvog dana bili su dr Tezer Kutluk na temu strategije u prevenciji karcinoma kao i Usha Menon na temu karcinoma jajnika, dok je o sprovođenju HPV vakcinacije govorio Joakim Dillner. Maria Kyrgiou je govorila o dostignućima lečenja Karcinoma endometrijuma.

Prvi dan je završen aktivno, spinning vožnjom protiv kancera u kome je I predstavnica ženskog centra “Milica” dala svoj doprinos promovišući “Daj pedalu raku”.
Drugi dan je odpočeo trkom podrške obolelima od karcinoma sa sloganom “Budi brža od raka” I časom joge a zatim se nastavilo radno, edukacijom na temu grantova I obezbeđenja fondova.

U nastavku aktivnosti, predstavnicima udruženja pacijenata predstavile su se Birthe Lemley Kiu iz Danske, Mihaela-Simona Ene iz Rumunije I Esra Urkmez iz Turske. Izabrana je Esra Urkmez za predsedavajuću ENGAGE (Evropske mreže pacijentskih grupa), mreža koju je inicirao i koju podržava ESGO. Njenim izborom pacijenti će dobiti člana u savetu ESGO ENGAGe (European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Group Chair).

.Učešće pacijenta se sve više prepoznaje kao ključna komponenta u redizajniranju zdravstva u svetu. Ovo je veliki korak za evropska udruženja pacijenata kako bi se glas žena sa ginekološkim karcinomom čuo ravnopravno sa glasom lekara u jednoj ovakovelikoj asocijaciji kao što je Evropsko udruženje za ginekološkikarcinom ESGO.

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…