O vakcini protiv korona virusa

07 februar 2021
(0 glasova)

U subotu 6.2.2021 je održana videokonferencija na temu "Vakcinacija protiv Korona virusa i lečeni od raka". Predavači su bili prof. dr sci Dušan Lalošević (Medicinski fakultet u Novom Sadu) i dr. Nataša Čapo specijalizant epidemiologije sa trogodišnjim radom na Instititutu za onkologiju Vojvodine. Izvanredno jasno smo saznali da je potrebno primiti vakcinu i zaštititi se od ove infektivne bolesti i pored toga ako u anamnezi imamo onkološku bolest koja je u hroničnoj fazi. Imunizacija je moguća i ako se prima hemioterapija, ali imuni odgovor može biti manji. Važno je da osoba koja dobija vakcinu bude dobrog opšteg stanja, bez temperature, sa dobrim nalazom krvne slike. Slušali smo i o mogućim komplikacijama vakcine, koja su skoro beznačajna u odnosu na dobrobit. Na pitanje koju vakcinu izabrati, odgovor je bio: Svaka vakcina je dobra, a kineska vakcina je klasična vakcina sa najmanje nuspojava. Bio je interesantan odgovor i na pitanje o antivakcinalnom pokretu, za koji smo saznali da postoji onoliko dugo koliko postoji i vakcina, a prvu vakcinu je napravio Dženeru XVIII veku. Kada se primi vakcina, i nakon tri nedelje revakcina, imuni odgovor organizma će biti stimulisan nakon dve nedelje od završetka kompletne vakcinacije. Medjutim, to nije potpuna zaštita od bolesti, može se i dalje oboleti od korona virusa, ali klinička slika će biti mnogo podnošljivija, bez komplikacija.
Na konferenciji je učestvovalo više od 40 slušalaca , pacijenata lečenih od raka i stručnjaka koji im pomažu. Organizatori ove edukacije su bili Društvo za borbu protiv raka Sombor i Srpska asocijacija za psihoonkologiju, članovi NALOR.
Sledeća videokonferencija će biti posvećena hlebu, 20.2.2021. Predavač je dr Vera Šćepanović. Zainteresovani za učešće treba da pošalju svoj mail u inbox.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…