ponedeljak, 20 jun 2016 00:00

"Volonteri protiv raka" u Somboru

Vanja Vukša ima iskustva u volonterskom radu, ali ovo joj je prvi put da kao volonterka pomaže osobama obolelim od raka. Jednom nedeljno ona obilazi Milenka Gužalić sa kojom provodi vreme u druženju i razgovoru.

"Puno mi znače njene posete. Provedemo neko vreme zajedno, lepo se ispričao. Mladost prija i osveži", kaže Gužalićeva.

"Nije na početku bilo straha, već više preispitivanja da li sam spremna na to. To je neka strepnja i možda moja nesigurnost da li ja mogu to da izguram do kraja, jer sam emotivna osoba", dodaje Vukša.

U projekat je uključeno deset volonterki koje pomažu ženama koje su lečene ili obolele od raka.

"Odemo kod tih žena, popričamo sa njima, ukoliko je potrebno platimo račune i obavimo neke sitne poslove", veli studentkinja Gordana Pejanović.
"Svi mi imamo predrasude naročito kada su maligne bolesti u pitanju, ali su nam dvodnevne obuke koje smo imali pomogle da prevladamo taj strah", kaže volonterka Danijela Ivanović.

Projekta "Volonteri protiv raka" finansira američka ambasada u Beogradu.

"Reč rak još uvek vrlo ružna i svi se toga boje. Posle završenih obuka volonterke su bile spremne da volontiraju. Javljaju nam se žene koje posećuju pune lepih utisaka iz susreta sa tim mladim osobama koje prvi put volontiraju i prvi put se susreću sa obolelima od raka", kaže sekretarka Društva za borbu protiv raka Vesela Savin.

Projekat "Volonteri protiv raka" traje šest meseci, ali se u Društvu za borbu protiv raka nadaju nastavku ove jedinstvene akcije.

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

Medije

© 2023 NALOR - Nacionalna asocijacija lečenih od raka. Web by Chilli media
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…