"Ja mogu, mi možemo" u organizaciji Ženskog centra "Diva"

29 februar 2016
(0 glasova)

"JA MOGU; MI MOŽEMO" je naziv edukativne interaktivne radionice koja je 29.februara 2016.godine održana u Medicinskoj školi u Kragujevcu za učenike te škole. Cilj radionice je bio da se ovaj deo populacije našeg stanovništva upozna sa tim šta je maligna bolest i zašto je značajno da se ona na vreme otkrije. O malignom limfomu i o Udruženju obolelih od malignog limfoma "LIPA" govorila je Marina Mladenović, predstavnik ovog Udruženja iz Kragujevca, a o značaju prevencije i očuvanja ženskog zdravlja i o Udruženju ŽENSKI CENTAR "DIVA" iz Kragujevca,koje se bavi ženskim zdravljem i među svojim članovima okuplja žene obolele od raka dojke govorila je Nataša Kračunović, predsednik udruženja "DIVA".

Nakon kraćeg izlaganja predstavnika Udruženja, učenici su izvlačili kartice sa pitanjima na koja su po grupama razradili datu temu, a odmah zatim smo svi zajedno diskutovali šta JA MOGU da učinim i šta MI MOŽEMO zajedno da učinimo za čitavu našu zajednicu.

Neke od tema su bile:
-Ja mogu da izaberem zdraviji način života
-Ja mogu da podelim svoju priču sa drugima
-Mi možemo da kreiramo zdravije okruženje
-Mi možemo da pomognemo obolelima

Odgovori su bili veoma inspirativni i oprimistični što nas je dovelo do zaključka sa su mladi veoma zainteresovani da daju svoju podršku pojedincima, koji su oboleli, a takođe i da daju svoj doprinos čitavoj zajednici, kako bi se savladao globalni problem sve učestalijeg oboljevanja od malignih bolesti.

Podršku za sprovođenje ove edukativne radionice pružio je Institut za javno zdravlje grada Kragujevca sa svoja dva predstavnika, koji su izneli osnovne podatke o tome šta je maligna bolest i zabrinjavajuće statističke podatke o broju obolelih i umrlih u svetu, Srbiji i u našem regionu, kako bi se time skrenula pažnja na značaj prevencije i ranog otkrivanja malignih bolesti kada je mogućnost njihovog izlečenja mnogo veća.Takođe svoj doprinos u realizaciji radionice dale su i profesorke praktične nastave Medicinske škole bez čijeg aktivnog učešća ova radionica ne bi bila ovako uspešno sprovedena.

Sprovođenje ove radionice je samo jedna u nizu akcija u okviru projekta podizanja svesti mladog stanovništva o značaju očuvanja i unapređenja zdravlja. Iskreno se nadamo da će i naredne radionice, koje su u planu biti isto ovako kreativne i uspešne.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…