ponedeljak, 11 oktobar 2021
9.10.2021, druge subote u mesecu oktobru, je bio Svetski dan hospisa i palijativne nege bolesnika. Palijativna nega je ublažavanje simptoma teških bolesti i sveobuhvatna medicinska, fizicka i psihička pomoć bolesnima i njihovim porodicama, kada se više ne očekuje  poboljsanje  bolesti. Palijativna nega se sprovodi se u specijalizovanim ustanovama,delovima bolnica - hospisima. Kod nas od 20.000 umrlih godisnje od maligne bolesti njih 12.000 umire u svojoj kuci. Pre devet godina smo u Apatinu na taj dan osnovali nas "Park dostojanstva", koji je i danas lep i podseća nas na obavezu: pomozimo jedni drugima .
Biljana Benić
Objavljeno u 2021. godina
Danas su države članice odobrile predlog Evropske komisije da se od 2022. zabrani upotreba titanijum dioksida (E171) kao aditiva u hrani. Titanov dioksid se koristi kao bojilo u brojnim proizvodima kao što su žvakaće gume, peciva, dodaci ishrani, supe i čorbe. Komesarka Stella Kiriakides, zadužena za zdravlje i bezbednost hrane, rekla je: „O bezbednosti naše hrane i zdravlju naših potrošača ne može se pregovarati. Danas, odlučno postupamo sa našim državama članicama, na osnovu zdrave nauke, kako bismo uklonili rizik od hemikalije koja se koristi u hrani ”. Prijedlog Komisije zasniva se na naučnom mišljenju Evropskog tijela za sigurnost hrane, koje je zaključilo da se E171 više ne može smatrati sigurnim kada se koristi kao aditiv u hrani, posebno zbog činjenice da se ne može isključiti zabrinutost u pogledu genotoksičnosti. Osim ako Savet ili Evropski parlament ne usvoje prigovor do kraja godine, tekst će stupiti na snagu početkom 2022. Time će početi period od 6 meseci postepenog ukidanja, nakon čega će se primeniti potpuna zabrana u prehrambenim proizvodima.
 
Veselina Pelagić, Fondacija za istraživanje i razvoj, bezbednost hrane i eko zdravlje, 8.10.2021,
Objavljeno u 2021. godina
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…