NALOR

NALOR

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Poštovane / i,

Sa zadovoljstvom najavljujem videokonferenciju na temu "Bolesti štitaste žlezde sa osvrtom na karcinom" koja će se održati 23.4.2021 u 19.00 preko Zoom platforme. Predavač je prof. dr Jasna Mihailović, specijalista nuklearme medicine - onkolog (Instituta za onkologiju Vojvodine).

Domaćini videokonferencije su Prim dr Đerđi Šarić i Prof dr Tamara Klikovac a konferencija je namenjena članovima udruženja pacijenata i stručnjacima koji ih leče.

Rezervišite termin u svom kalendaru, i iskoristite ovu jedinstvenu priliku da postavite pitanja stručnjaku i dobijete pravi odgovor.

Link za videokonferenciju ćete dobiti u petak 23.aprila pre podne.

POZIVAMO OSOBE LEČENE OD RAKA da učestvuju u istraživanju o mentalnom zdravlju onkoloških pacijenata u vreme pandemije. Anketu je kreirala Prof dr Tamara Klikovac, psihoonkolog.

Molim Vas da kliknete na link ispod koji Vas vodi do ankete i popunite anketu.Više o istraživanju ima u uvodnom delu kada otvorite anketu pa možete pročitati.Treba Vam oko 15-ak minuta da popunite a nama će biti dragoceni ovi anonimni podaci da bolje sagledamo kako se onkološki pacijenti u našoj zemlji bore sa raznim izazovima.

Link otvarate ako se ne plavi kada Vam stigne ovaj mail tako što osenčite link, kliknete desnim misom i u meniju koji se otvori kliknete na open link. Ako se plavi link samo kliknite i automatski će se otvoriti.

Link ankete: https://forms.gle/UQcUzvLCHYABN1ATA

Hvala Vam na vremenu i učešću.O rezultatima ćemo obavestiti na nekom od naših webinera kada skupimo dovoljno odgovora. Prosledite pacijentima koje poznajete da popune.

Srdačan pozdrav,
tim NALORa

Videokonferencije su postale već uobičajen način edukacije za članove udruženja pacijenata lečenih od raka, najmanje jednom mesečno. Do sada najposećenija videokonferencija je bila na temu Limfedem, kompresivna terapija u lečenju limfedema, 26 marta 2021. Monika Ivković , iz kompanije Medifit je predstavila kompresivni program za limfedem i ispričala mnogo važnih detalja i dala niz praktičnih saveta vezanih za kompresivnu terapiju koje nismo znali.

Više od 50 ljudi, pacijenata i stručnjaka je pratilo izlaganja, a potom i diskutovalo o problemu kvaliteta života sa limfedemom. Dva sata interesantne priče koja je ostala nedovršena, pa ćemo je nastaviti kroz jedan pravi celoviti projekat!

Dva meseca od početka realizacije projekta "Zato što ih volimo" i Nacionalni dan protiv raka dojke 20 mart obeležili smo videokonferencijom na kojoj je učestvovalo 9 udruženja iz NALOR, donatori AVON akcija protiv raka dojke i Fond B92, distributeri grudnjaka AMOENA i ANITA. Do sada je od raspoloživih 1000 vaučera podeljeno oko 300, dinamika realizacije projekta je dobra i biće zavrena do sredine oktobra 2021. Kroz dvosatni razgovor, razmenu iskustava, zaključili smo da je u Srbiji još uvek veliki broj žena koje ne znaju za pravo da preko RFZO jednom godišnje mogu dobiti eksternu silikonsku protezu i grudnjak ukoliko ima amputiranu dojka. Takodje je jedan od zaključaka da je jedan grudnjak godišnje nedovoljan za komforan život žene, a da i žene sa parcijalnom operacijom, zbog vidne asimetrije često imaju potrebu da nose silkonski umetak i ortopedski grudnjak. Žene ne znaju da postoje i kupaći kostimi u koje se može bezbedno uložiti eksterna silikonska dojka, i otići na plažu ili bazen. Žene još uvek nisu dovoljno prepoznale udruženja pacijenata kao mesto pomoći i podrške tokom i nakon lečenja. Izražena je velika zahvalnost AVON kompaniji i Fondu B92 za razumevanje potreba žena lečenih od raka dojke, i sada već petnaestogodišnju podršku kroz razne projekte.

Projekat "Zato što ih volimo" se i dalje realizuje, pozivamo žene lečene od raka dojke da se jave u najbliže udruženje pacijenta, i dobiju svoj vaučer za grudnjak .

U sredu 10. marta 2021 smo podelili 60 ANITA grudnjaka namenjenih ženama operisanih zbog raka dojke.

Ovu akciju "Zato što ih volimo" smo zamislili da se pored podele vaučera žene obuče pravilnom izboru veličine grudnjaka.

Evo saveta za izbor grudnjaka , namenjen svim ženama:
Grudnjak je važno nositi jer čini podršku koštanom skeletu grudnog koša, kičmenom stubu, pomaže svakodnevne fizičke aktivnosti žene i odlaže krivljenje kičme u kifozu koja se javlja kod velikog broja žena sa godinama starosti. Pored ove funkcije, grudnjak je i lep modni detalj. Žena se udobno oseća samo ako je grudnjak po njenoj meri.
Da bi ste znali koja veličina grudnjaka Vam odgovara, najlakše je da izmerite obim grudnog koša odmah ispod grudi. Taj broj pokazuje veličinu grudnjaka (75,80,85 itd.).
Dubinu korpe koja se odredjuje kao ABCDE dobijate kada izmerite obim grudi u najširem delu, i oduzmete obim grudnog koša. Ako je ova razlika do 14 cm potrebna Vam je korpa A, do 16 cm -korpa B, do 18cm- korpa C, do 20 cm-korpa D itd.
Žene kojima je amputirana dojka zbog bolesti, takodje odredjuju veličinju merenjem obima grudnog koša ispod postojeće dojke, a dubinu korpe odredjuju merenjem dužine od sredine grudne kosti, preko zdrave dojke do sredine ledja , potom oduzimajući 2 cm i množenjem sa 2.
Nošenjem odgovarajuće spoljne silikonske proteze, takodje po meri, i ovakvog grudnjaka , operisana žena se oseća mnogo bolje, izgleda sebi i drugima mnogo lepše, i ravnopravno može da korača kroz život.

Akcija "Zato što ih volimo" traje do sredine oktobra. Imamo još oko 130 vaučera za besplatan grudnjak. Dodjite, naučite, izaberite, podelite svoja iskustva. Naše volonterke Vas čekaju u Centru Zdravka, Staparski put C11 , utorkom od 10-12 sati i sredom od 17 do 19 sati. Ukoliko Vam odgovara neki drugi termin, pozovite na broj telefona 025 440044 i dogovorićete se .

Vera Blanuša (60) socijalni radnik, želi da Vam pomogne savetima iz svog iskustva sa malignom bolesti.

Prihvatiti sebe u bolesti

Ako smo spremni da usvojimo svoje osobine koje ne možemo promeniti, a da promenimo ono što možemo, prihvatamo SEBE onakvim kakvi jesmo. Ovo je još izraženije kada se pojavi bolest. Izbor se tada sužava na odluku “bolest ili zdravlje, život ili smrt, normalan život ili mučenje sebe i okoline”.

Potrebno je sve snage (psihofizičke, materijalne, socijalne) usmeriti ka očuvanju preostalog zdravlja, a ne rasipati energiju na kolebanje, očaj, gubitak volje.

Moramo upoznati bolest da bi se mogli boriti protiv nje i razumeti je, da bi sa njom živeli. Moramo znati načine kako ćemo se lečiti i kako umanjiti komplikacije koje donosi bolest i lečenje.

Ukoliko nam se čini da je saznanje o bolesti preveliki teret potrebno je obratiti se psihologu,pa i psihijatru, da nam olakša. Ne zatvajmo se, ne skrivajmo se od drugih ljudi,prihvatimo realnost.

Strah od toga kako će nas prihvatiti u ulozi bolesnika, bez bolesnog dela tela, kose, hrabro treba prebroditi jer ako nas neko ceni i voli, voleće nas i dalje zbog naše ličnosti i dobrih osobina, i boriće se zajedno sa nama.

Preispitivanje razloga zašto se baš meni dogodila ova bolest, možemo da shvatimo kao opomenu i usmerimo u pozitivne promene koje će život učiniti drugačijim i boljim. Posvetimo više vremena sebi i svojim interesovanjima, stvarajmo, i radujemo se malim stvarima. Negujmo sebe, oslobodimo svoju lepotu , budimo dobri prema sebi i drugima. Osmehujmo se, obradujmo se životu jer nam je dao novu šansu.

Pozivamo žene iz Zapadno Bačkog okruga koje se trenutno leče od raka dojke ili su ranije, tokom života lečene od raka dojke na tribinu "Život pred nama" , u Somboru, u ponedeljak 9.12.2019 u 17.00 u Svečanoj sali Županije
Tribina je u sklopu Nacionalne kampanje "Život pred nama" gde će se pažnja usmeriti na edukaciju žena koje su lečene od raka dojke, o novim vrstama lečenja i novim dostupnim lekovima.

Važno je da svaka žena koja se leči od raka dojke, ili je lečena od raka dojke tokom života obavezno posluša predavanje Prof dr Lazara Popovića sa Instituta za onkologiju Vojvodine o inovativnim terapijama koje su sada sve dostupnije.

Ovom tribinom Društvo za borbu protiv raka u Somboru završava obeležavanje 50 godina postojanja udruženja.

Ministartvo zdravlja tokom novembra i decembra 2019 godine realizuje Nacionalnu kampanju za borbu protiv raka dojke „Život pred nama“ sa ciljem borbe protiv uznapredovalog raka dojke,metastatskog karcinoma dojke. Ideja je da se pacijentkinje lečene od raka dojke i opšta javnost bliže upoznaju sa ovom temom, preko medijskih objava. Kampanja će se odvijati u 6 gradova, širom Srbije ( Beograd, Užice, Sombor , Vrnjačka Banja, Niš, Kragujevac ). U ovim gradovima održaće se tribine, domaćini su lokalna udruženja.Lečene žene i javnost će se upoznati sa trenutnim statistikama, rezultatima istraživanja i inovativnim terapijama u ovoj oblasti.

Agenda tribine u Somboru:

17.00-17.20 Prim dr Đerđi Šarić -Opšta bolnicaDr Radivoj Simonović Sombor: 50 godina Društva za borbu protiv raka
17.20-17.50 Prof dr Lazar Popović -Institut za onkologiju Vojvodine: O uznapredovalom raku dojke i inovativnim lekovima
17.50- 18.10 Izabela Rašković i Monika Vuk - Društvo za borbu protiv raka Sombor: Psihološka podrška lečenima od raka u Centru Zdravka
18.10-18.30 Diskusija

Pozivamo Vas da učestvujete u radu ove tribine .

Dobrodošli !

Strana 1 od 43
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…