Povodom Nacionalnog dana protiv raka dojke, 20 marta 2021. "Zato što ih volimo"

21 mart 2021
(0 glasova)

Dva meseca od početka realizacije projekta "Zato što ih volimo" i Nacionalni dan protiv raka dojke 20 mart obeležili smo videokonferencijom na kojoj je učestvovalo 9 udruženja iz NALOR, donatori AVON akcija protiv raka dojke i Fond B92, distributeri grudnjaka AMOENA i ANITA. Do sada je od raspoloživih 1000 vaučera podeljeno oko 300, dinamika realizacije projekta je dobra i biće zavrena do sredine oktobra 2021. Kroz dvosatni razgovor, razmenu iskustava, zaključili smo da je u Srbiji još uvek veliki broj žena koje ne znaju za pravo da preko RFZO jednom godišnje mogu dobiti eksternu silikonsku protezu i grudnjak ukoliko ima amputiranu dojka. Takodje je jedan od zaključaka da je jedan grudnjak godišnje nedovoljan za komforan život žene, a da i žene sa parcijalnom operacijom, zbog vidne asimetrije često imaju potrebu da nose silkonski umetak i ortopedski grudnjak. Žene ne znaju da postoje i kupaći kostimi u koje se može bezbedno uložiti eksterna silikonska dojka, i otići na plažu ili bazen. Žene još uvek nisu dovoljno prepoznale udruženja pacijenata kao mesto pomoći i podrške tokom i nakon lečenja. Izražena je velika zahvalnost AVON kompaniji i Fondu B92 za razumevanje potreba žena lečenih od raka dojke, i sada već petnaestogodišnju podršku kroz razne projekte.

Projekat "Zato što ih volimo" se i dalje realizuje, pozivamo žene lečene od raka dojke da se jave u najbliže udruženje pacijenta, i dobiju svoj vaučer za grudnjak .

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…